niedziela, 4 maja 2014

Modelinowy świat

Bohaterką dzisiejszej notatki będzie... modelina Darwi extra light! Nie znacie jeszcze tego materiału? Pozwólcie nam to zmienić i pokrótce przedstawić to fantastyczne tworzywo. 

Modelina Darwi extra light to biała, niezwykle lekka masa samoutwardzalna, która wyglądem przypomina do złudzenia modelinę Marthy Stewart. Zobaczcie, co z pomocą foremek do ciasta Dolcemanii można z niej wyczarować:


Masę należy rozwałkować. Następnie przy pomocy specjalnego tłoczka należy mocno i dokładnie wcisnąć foremkę w dobrze rozwałkowaną modelinę.


Uzyskany w ten sposób element możemy delikatnie wygładzić i uformować. Po wymodelowaniu pozostawiamy do wyschnięcia.




Na poniższych zdjęciach możecie obejrzeć inne kształty powstałe z wykorzystaniem foremek Dolcemanii.





Modelina dobrze pracuje również z foremkami Stamperii. Ważne jest, żeby foremki nie były zbyt twarde, ponieważ trudno jest później wyciągnąć z nich gotowy element.




Troszkę udało nam się tych dekoracyjnych elementów wyprodukować. Które podobają Wam się najbardziej? :)



Zainteresowanym kupnem modeliny Darwi przedstawiamy jej wady i zalety.

ZALETY:
  • lekka,
  • kolorystyka (biała),
  • możliwość formowania gotowych elementów,
  • atrakcyjna cena.
WADY:
  • krucha (podczas pracy z nią należy być ostrożnym);
  • po wyschnięciu mniej elastyczna niż modelina MS.

Jednak i wadom można w jakiś sposób zaradzić.  Proponujemy Wam na przykład rozwałkować masę nieco grubiej, żeby zbyt cienkie elementy się nie połamały.

A foremki? Cóż... Te mają chyba same zalety - począwszy od ceny, przez bogactwo pięknych wzorów, aż do łatwości "obsługi". Warto je wypróbować!

Dziękujemy Emilii za foto-instruktaż i życzymy owocnego modelowania! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz